Monthly Archives: március 2016

Mit jelent az értékcsökkenés a könyvelő iroda gyakorlatában? A gyakorlati életből kiindulva, a könyvelő iroda – Tata megmutatja, hogy a vállalkozások által vásárolt és üzembe helyezett eszközöket a számviteli szabályozásoknak megfelelően nem szabad egyszerre, a vásárlás évében lekönyvelni (kivéve a kis értékű eszközöket), hanem a felhasználási idővel párhuzamosan, folyamatosan szükséges azokat beállítani a költségek közé. Ezt a folyamatos leköltségelést nevezzük értékcsökkenésnek. Kétféle megközelítést párhuzamosan tart nyilván a könyvelő. Az egyik megközelítés az, hogy az állam milyen értékcsökkenést vár elő az adott eszköz besorolásától függően. Jellemzően ez 3 vagy 5 év, lineáris módon leírva. A lineáris azt jelenti, hogy a könyvelő minden évben az eredeti bekerülési érték 33%-át vagy 20%-át rögzíti, mint értékcsökkenést. A tört éveket úgy veszi figyelembe, hogy megosztja az aktiválástól eltelt időszakot az év 365 napjához viszonyítva, illetve az időszak lejáratánál pedig a leírási időből még az évben hátramaradt napok számát viszonyítja 365-höz. Társasági adót a könyvelő úgy…

Read more

Milyen típusú nyílászáróra szeretnénk rovarhálót? Bármilyenre rendelhetünk. Ha ablakról van szó, akkor kétféle lehetőségünk van. Rendelhetünk rolósat, esetleg új redőnyszerelésnél, vagy fix megoldásút. Utóbit lehet műanyag kerettel, vagy alumínium kerettel ellátni. Ha teraszajtóra szeretnénk, akkor lehet rolós, és lehet szúnyogháló ajtó. A rolósat vízszintesen, vagy függőlegesen lehet mozgatni. A zsanéros szúnyoghálóajtót műanyagkeretbe, vagy fémkeretbe (általában alumínium) szerelik. Egyszerűen ki lehet emelni a helyéről kerettel együtt a téli tárolásra. A szúnyoghálók fontos kellékei a nyílászáróknak kora tavasztól késő őszig. A beözönlő rovarok megkeserítenék az életünket, ha nem lenne szúnyogháló. Még egy harmadik megoldás is lehetséges a bejárati és teraszajtókra, a szúnyoghálófüggöny. Felül műanyag sínben rögzítve, alul pedig súlyok tartják a helyén. Két féle kapható jelenleg, az egyik szalagokból áll, alul súlyokkal, ez négy szalagból áll. A másik két részes, középen nyílik, mágnesek zárják belépés, vagy kilépés után.

Nem csak akkor van szükségünk ügyvédi jelenlétre, amikor egy szerződést alá írunk, hanem sokszor olyan komolyabb ügyek kapcsán, mint egy házasság felbontása. Mivel ez teljes egészében egy jogi procedúra, így mindenképp lényeges, hogy a megfelelő törvényi rendelkezésekkel tisztában legyünk, valamint hogy minden esetben egy olyan ügyvédet bízzunk meg, akik minden esetben tudják, hogy miként kell eljárni. Ha a felek mindenben megegyeznek, akkor maga a folyamat is sokkal könnyebben végbe mehet, míg ha nem egyeznek az érdekek, akkor több évig is eltarthat. Az olyan válóper ügyvéd nélkül, amely egyáltalán nem egyszerű, sosem mehet végbe, hiszen csakis az ügyvédek jelenlétével és munkájával tudjuk megtenni, hogy jogilag is vége legyen a házasságnak. A közös vagyon ilyenkor szintén egy kényes kérdés, hiszen vannak olyan értékek, amelyeket a házasság alatt szerezett meg magának a pár, azonban nem közösen lett fizetve, ekkor pedig még bonyolódhat a helyzet. Ilyenkor pedig szintén lényeges az ügyvédi tanács és persze…

Read more

Ha egy olyan udvart szeretnénk, amelyet egyáltalán nem kell karban tartani, azonban tökéletesen alkalmas arra, hogy komolyabb mennyiségű időt is eltöltsünk ott, mindenképp az egyedi megoldásokon érdemes elgondolkodni. Persze mindenkinek álma a zöld pázsit, valamint akár még egy medence is, azonban azzal kevesen vannak tisztában, hogy mennyire komoly szennyeződést tud okozni a vízben lévő fű. Éppen ezért sokan úgy döntenek, hogy ha medencét telepítenek, akkor nem hagyományos pázsitot tesznek le mellé, sokkal inkább műfüvet. Így a kerti medencék folyamatosan tisztán tarthatóak és még a sokszor fárasztó fűnyírással sem kell foglalkoznunk. Általában véve pedig az ilyen anyagok semmi féle előkészítést nem igényelnek, így akár mi magunk is elvégezhetjük a fű telepítését. Színben és típusban pedig igen nagy a választék, így pontosan olyan kertünk lehet, amilyet csak szeretnénk, ahol még a házi állatok is remekül érezhetik magunkat, hiszen a műfüves területben kevésbé tudnak kárt tenni, valamint az sem fordulhat elő, hogy a…

Read more

Sajnos vannak olyan balesetek, amelyek örök nyomot hagynak az emberen, éppen ezért rengeteg alkalommal szükség lehet plasztikai műtétre, vagy éppen szépészeti beavatkozásra. Ez persze akkor is bekövetkezhet, ha egy komolyabb műtéten kell átesnünk, hiszen a nagyobb vágások olyan helyet hagynak, amely szembe tűnő lehet. Ha a műtét a fejbőrön történik, sajnos elképzelhető, hogy pótolni kell a hajhagymákat, amelyet ma már könnyedén és gyorsan megoldanak a szakemberek. Ugyanis manapság már a hajbeültetés egy olyan rutin eljárásnak mondható, amelyet bárki megtehet, azonban azzal mindenképp számoljunk, hogy a technika, amivel az orvosok dolgoznak, igen sokba is kerülhet. Ez persze függ attól, hogy mekkora mennyiségű hajhagymát kell átültetni, hiszen mindig ez a mennyiség határozza meg az árakat. Fontos, hogy maga a beavatkozás legalább egy napot vesz igénybe, viszont a gyógyulási idő több hét is lehet. Az első eredmények pedig körülbelül a beavatkozás után 6 hónappal jelentkeznek és lesznek látványosak, így mindenképp legyünk türelemmel.

A legegyszerűbb és a leggazdaságosabb megoldás a kertek növényeinek locsolására az öntözőrendszer. Már a kert tervezésénél érdemes a csöveket lefektetni. Az évelő növényeket csepegtető rendszerrel gazdaságos öntözni. Közvetlen a növény tövéhez csepeg a víz, így nincs ideje elpárologni, és más növény sem szívja el tőle az éltető vizet. Ez így gazdaságos és hatékony. Az egynyári virágokat és a pázsitot a megfelelően beállított locsolófejekkel öntözik. A már telepített rendszereket is lehet automatizálni. Az öntözőrendszer Budapest bármelyik kertjében, vagy közterületén, parkjaiban kiépíthető. Gazdaságos vízfogyasztása és hatékonysága miatt érdemes beruházni rá. A kerületek önkormányzatai kertészeti vállalkozást bíznak meg a kivitelezéssel és a későbbi karbantartással. Ezen felül rendszeresen ápolják a parkok egész területét, és a közterületi fákat, évelő és egynyári növényeket. Tavasszal és nyáron csodálatos látvány a sok nyíló virág, a virágzó bokor. Zöldterületeink értékesek, a lakosság pihenését, kikapcsolódását szolgálják.

Ha egy valóban nagy alapterületű házban élünk, mindenképp fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy pontosan milyen lehetőségek közül választhatunk, amikor a kiadások csökkentéséről van szó. Persze nem utolsó szempont, hogy az egyes átalakítások kapcsán milyen változtatásokat eszközölünk, hiszen az otthonunk külseje és kényelme is ugyanolyan fontos. Az interneten hála az égnek már rengeteg információval találkozhatunk, ennek köszönhetően pedig jobbnál jobb ötletekre tehetünk szert. Ha például úgy döntünk, hogy szeretnénk egy egyedi és minőségi kandallót beépíteni, akkor a http://kandallodebrecen.hu lehet az a portál, ahol jobbnál jobb lehetőségek közül választhatunk. Ez mellett az sem utolsó szempont, hogy mennyi idő alatt lehet egy kandallót beépíteni, valamint hogy ehhez mennyire kell átalakítani a területet, vagy éppen mekkora mértékben kell bontani. Ha pedig úgy döntünk, hogy mindenképp szeretnénk hosszabb távon spórolni, érdemes olyan kandallót választani, amelyet könnyedén rá lehet csatlakoztatni a fűtési rendszerre.

Egy család kertjében mindenképp fontos, hogy helyet kapjon egy medence, hiszen akár a gyerekeknek, akár pedig a felnőtteknek rengeteg lehetőséget biztosít. Fontos, hogy amikor megépíttetünk egy medencét, mindenképp fektessünk megfelelő hangsúlyt a medence karbantartás elvégzésére is, hiszen csakis ebben az esetben van arra lehetőségünk, hogy költséghatékonyan üzemeltessük az egész rendszert. Nem csak azért, mert manapság ha folyamatosan újra fel kell töltenünk a medencét vízzel, az igen sokba bele kerülhet, de ez mellett az sem utolsó szempont, hogy mennyi időbe telik bele az adott vízmennyiség felmelegítése. A mai szűrő berendezések és rendszerek akár nagyobb mennyiségű vizet is képesek átszűrni, tisztán tartani, ennek köszönhetően pedig hosszú éveken keresztül nem kell időt és energiát szánnunk arra, hogy tisztításokat végezzünk. A megfelelő vegyszereknek köszönhetően pedig abban is biztosak lehetünk, hogy a PH érték is pontosan olyan lesz, amilyennek lennie kell, valamint hogy a bőrünk sem sínyli meg a víz tisztaságáért felelős anyagok használatát.

A háztartatási gépek kapcsán igen nagy a választék, azonban mindig vegyük figyelembe az árakat, valamint hogy az adott készülék éppen mire képes. Az olyan gyártók, mint az Orion több lehetőséget is kínál, hiszen nem csak a hagyományos háztartási gépeket vehetjük meg rendkívül kedvező áron, de olyan hétköznapi használati tárgyakat is, amelyek valóban megkönnyítik az életünket. Ez mellett nagyon fontos, hogy a termékek minden szempontból megbízhatóak legyenek, valamint akár minden nap könnyedén használhassuk őket. Ami pedig a konyhai gépek kapcsán mindenképp lényeges, hogy külsőleg is jól nézzenek ki, hiszen elképzelhető, hogy a konyhapulton kapnak majd helyet. Ha pedig ez így van, mindenképp színben is és méretben is érdemes több lehetőséget megvizsgálni, hiszen ha van egy uralkodó szín a konyhában, mindenképp érdemes ehhez mérten válogatni a rendelkezésünkre álló lehetőségek közül. Az internetnek köszönhetően pedig ma már otthonról is vásárolhatunk, amely gyors és valóban biztonságos is.

Ha úgy döntünk, hogy mi magunk szeretnénk az otthonunkat felújítani, mindenképp tisztában kell lennünk azzal, hogy pontosan melyek azok a munkálatok, amelyeket mindenképp megfelelő módon kell elvégezni. Természetesen ez mellett az sem utolsó szempont, hogy milyen alapanyagokat használunk, valamint hogy pontosan hol is szerezzük be azokat. Fontos, hogy csakis minőségi alapanyagokkal dolgozzunk, amelyekről azt is tudjuk, hogy hogyan viselkednek, valamint hogy hogyan kell bánni velük azért, hogy minden szempontból megfeleljenek az elvárásainknak. Többek között ilyen a festék, amely kapcsán hatalmas választékkal találkozhatunk, ez mellett pedig az sem utolsó szempont, hogy pontosan melyik festék való kültérre és melyik beltérre. Sokan azt gondolják, hogy csak az fontos, hogy milyen árnyalat az adott anyag, pedig ez nem így van, hiszen az is lényeges, hogy az adott felület mosható, vagy éppen milyen bázisú. Ha előbbi kategóriába tartozik, akkor például arra is van lehetőség, hogy könnyedén és gyorsan lemossuk, ha éppen koszos, vagy éppen fontos…

Read more

10/18