Műanyag ablakok beépítési útmutatója

Műanyag ablakok beépítési útmutatója

Műanyag ablak beépítés műveletei:

  1. A falnyílások előkészítése, tisztítása.
  2. A szárnyak leszerelése vagy fix üvegezésű szerkezetből az üveg kiszedése abban az esetben, ha a nyílászárót tokon keresztül rögzítjük. Rögzítővassal történő elhelyezése esetén nem szükséges az üveget kiszerelni.
  3. Hagyományos rögzítővasak felszerelése a tokra, vagy a szerelési furatok elkészítése (a rögzítővasakat a tokprofil hornyában kell elhelyezni íves éle mentén 90 fokban elfordítani). Mind a rögzítővasak, mind a szerelőfuratok a tok sarkától legfeljebb 200 mm-re, egymástól legfeljebb 600 mm-re helyezkednek el. Ez soroláshoz alkalmazott szerelési furatokra is vonatkozik.
  4. A tokot a falnyílásba illesztjük és kitűzött pozícióban, műanyag alátét lemezekkel vagy faékkel tartva a vízszintes és függőleges irányokat, valamint ügyelve a függőleges egysíkúságra beszabályozzuk. Rögzítéskor az elhelyezés pontosságánál egy két milliméter eltérés megengedett.
  5. A tok rögzítése után vissza kell helyezni a szárnyakat, illetve beüvegezni a fix részeket.

A funkciópróba után a tok és a falnyílás közötti hézagot hőszigetelő anyaggal kell tömíteni ügyelve arra, hogy a tokszárak ne deformálódjanak. Habosítás után az egy méter fölötti tokszárakat ki kell támasztani, mivel a tömítő hab (pl.: poliuretán hab) túladagolása esetén az expozíciós nyomás képes a tokszárat hordósítani. A tömítő hab kb. hat óra elteltével vágható, faragható. A tok síkjából kiálló, kitüremkedő habot célszerű közvetlenül a köv. szakipari munkán megkezdése előtt levágni, mert addig is védi a sok síkjában maradó habszerkezetet a csapadék és napsugárzás hatásaitól.

Általános érvényű és legfontosabb szabály, hogy a nyílászárók beépítését követő szakipari munkák (pl.: vakolás, színezés, fugázás) során az ablakokat, ajtókat megóvjuk a szennyeződésektől. Ragasztószalag alkalmazásakor kerüljük el a PVC felületbe diffundáló és maradandó színezést okozó anyagok használatát.