Az öntözőrendszer ára

Az öntözőrendszer ára

Ez egy igen sok tényezőből össze álló dolog. Nem nagyon lehet úgymond tól-ig behatárolni az öntözőrendszer árát, mert minden kert más és más, és azok az adottságaik, amelyek meghatározzák a kialakítását elég sajátságosak a különböző kertekben.
Két nagyon fontos árbefolyásoló tényező van, ami a kert mérete, illetve a rendelkezésre álló vízmennyiség. Itt még nagyon fontos adat az is, hogy a rendelkezésre álló víznek milyen a nyomása. Kevés vízhozamú, alacsony nyomású öntözővíz esetén az öntözőrendszer irreálisan drága is lehet, míg ellenkező esetben meglepően olcsó. Ha már ennél a témakörnél maradunk, akkor természetesen az is befolyásoló tényező, hogy kútról, vagy vezetékes vízről fog-e menni az öntözőrendszer. Mivel ha kútról vagy ciszternából működtetjük az öntözőberendezést, akkor szivattyús gépészetre lesz szükségünk. Bizonyos esetekben a szivattyús gépészet drágább vagy egyenlő árú is lehet. Tehát a víz, mint tényező igencsak befolyásolhatja a végleges árat.
Természetesen az öntözőrendszer mérete abszolút meghatározó tényező, hiszen egyszerűen több matéria, azaz anyag szükségeltetik a megépítéséhez. Ugyanakkor egy kisebb, de tagolt, „flikk-flakkos” terület kiépítése és beöntözése kerülhet annyiba, mint egy nagy, de tagolatlan területé, amit a szélekből közép rotoros szórófejekkel lehet beöntözni. Így látható, hogy ebben a témakörben is rengeteg a változó.
Az öntözőrendszer árait meg fogja határozni a minőség is, és a szakértő kivitelező megfizetése is. Bár hosszútávon ez az olcsóbb megoldás, a minőségi alkatrészek ára érthető módon drágább, mint a középszerű, vagy alacsony minőségű öntözőrendszer alkatrészeké. Úgy, mint a kókler és a szakember óradíja is más lesz. Bár a kókler kétszer is meg kell majd fizetni, hiszen a szakértelem nélküli munka igen gyakran vezet javítandó körülményekhez, aminek szintén ára lesz.
Javaslom, hogy amikor öntözőrendszer beépítésén gondolkodik, akkor az ár/érték arány alapján döntsön és ne pedig pusztán az ár alapján. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem lehet éppen a legolcsóbb árajánlat a legjobb, de azt sem jelenti, hogy a legdrágább az. Ez pusztán annyit jelent, hogy a műszaki tartalomnak és az árnak egyensúlyban kell lennie.
Az imént leírtakon kívül még több olyan tényező is lehet, ami helyspecifikus. Ezért ezektől is erősen függhet az öntözőrendszer végső ára.