Bambusz parketta: egy padló fűből!

Bambusz parketta: egy padló fűből!

Számtalan fából készítenek ma parkettát. Tölgy, bükk, kőris, cser, de ott vannak még a trópusi fajok, mint a merbau, ipe, jatoba, lapacho. Ki gondolná azonban, hogy még fűből is készül parketta.

A bambusz parketta egy Kínában honos Mao bambuszból készül, ami voltaképpen a fűfélék családjába tartozik. Számos tulajdonsága van azonban, ami miatt beltéri parkettaként is megállja a helyét. Sőt, sok esetben sokkal jobban, mint egyes európai honos fák társai.

Az éghajlati övnek köszönhetően a bambuszból készült parketták sokkal jobban tűrik az ingadozó hőmérsékletet, és páratartalmat, mint európai társaik, akár egy tölgy svédpadló. Olajos szerkezete révén a vizet is jobban tűri. Bár nem mondhatni vízállónak, sok esetben egy fürdőszobában is képes helytállni.

A bambusz parketta lehet horizontális, vertikális, és fonott is. A bambusz sűrűsége valahol 750 kg/m3, amit a fonással akár az 1200 kg/m3 is elérheti, ami már rendkívüli keménységről, és kopásállóságról tanúskodik.

A bambusz parketta tehát egy igazán jó burkolat, amire még azt is mondhatjuk, hogy tulajdonságaival svédpadlót is megelőzi. Külön megemlítendő, hogy a bmabusz parketta alapanyagául szolgáló Mao 5-7 év alatt újratermelődik, ráadásul ugyan abból a palántából, így környezetbarát szempontból ez a padló csillagos ötösre vizsgázott.