Ez egy életérzés, nem szimpla közlekedés– Holland bringakultusz 3. rész

Ez egy életérzés, nem szimpla közlekedés– Holland bringakultusz 3. rész

A cikksorozat előző részeiben már szó volt néhány érdekességről, ami a Holland kerékpár kultúra alapjait határozta meg, ráadásul én is bringáztam már Hollandiában a Veszprémben vásárolt új kerékpárommal.

Na de vissza a témához…

Azt például tudtátok, hogy sok városban az utak teljesen el vannak választva az autós forgalomtól? A kerékpárutak sok helyen nem az utak mellett mennek, hiszen néhol nincs elengedő hely ahhoz, hogy az elférjenek.

Vannak olyan utcák is, ahol olyan keskeny utak vannak, hogy a kerékpároknak és a gépjárműveknek osztozkodniuk kell az úton. Ezen utcákban tábla is figyelmeztet: „Kerékpáros utca, itt az autók vendégek”.

A körforgalomban szintén a bicajosoknak van elsőbbségük.

Körbe bringázhatsz a körforgalomban, addig az autósok (általában) türelmesen várnak, míg át nem érsz. Itt is érvényes a „kerékpárosnak van elsőbbsége” és talán ez meglepő lehet a bringás turistáknak, ráadásul ez néha nehézséget okozhat a tájékozódásban és a közlekedésben.

Ezt mi is furcsának találtuk, de könnyen hozzá lehet szokni. A holland bringázás előnyei a városban is kijönnek, de lenyűgöző látvány, amikor a két várost összekötő bicikliutakon tekersz, vagy a természetben tekersz a tulipánok között.