Mezőgazdaság és állattartás nehézipari gépekkel

Mezőgazdaság és állattartás nehézipari gépekkel

A takarmányozás színvonala az egyik meghatározó eleme a szarvasmarha állomány optimális tej- és hústermelésének.

A szarvasmarha telepeken pont ezért kulcsfontosságú feladatot látnak el az úgynevezett takarmánykeverő-kiosztó kocsik.

Az  etetőkocsik, melyek gyakran mostoha körülmények közt, akár több mint a nap fele során folyamatosan működnek. Az etetőkocsi a különböző receptúrák szerinti takarmánykeveréket állítja elő homogén (TMR = Total Mixed Ration) formában, majd juttatja az állatok elé, naponta több ütemben, több alkalommal.

Számos típusú etetőkocsi van forgalomban, és az, hogy melyik számít az ideális gépnek az adott gazdaság számára, több, különböző paramétertől függ. 

A gép kiválasztásakor fontos az adott gazdaság körülményei: az állatok mennyisége, az istállók útjainak szélessége, a tehénállások, etetőutak elhelyezkedése stb. Az etetőkocsik műszaki megoldásuk alapján többfélék lehetnek. Tartálytérfogatuk pedig a teljesítményüket határozza meg, mely szintén változó. Főbb szerkezeti elemei megegyeznek, hiszen a takarmányozás alapvető műveleteinek megfelelően lettek megtervezve, aprólékos mérnöki munka eredményeként.

Az eteőkocsi feladatai: takarmánykomponensek berakodása, mérése, aprítás, keverés a szállítás közben, kiosztás-adagolás.

Mindegyik etetőkocsi a takarmányozás alapvető műveleteinek megfelelően lett megalkotva. Az etetőkocsik lehetnek önjárók vagy vontatottak. Utóbbiakból létezik maró nélküli és silómarós, esetenként blokkvágóval. A keverőcsigák száma is eltérő lehet (1, 2 vagy 3 csigás), illetve a kocsik tartálytérfogata is különböző: általában 3 köbméterestől a 45 köbméteresig terjed.

A DETK 146 típusú etetőkocsi alkalmas őrölt takarmányok, lisztek és egyéb porállagú anyagok gazdaságos telepi és közúti szállítására, valamint annak fluid ürítésére. 2 tartálya egyenként 3,75 köbméteres.

A Gravetti Kft. már több, mint egy évtizede a minőségi és időtálló munkaeszközök megbízható beszállítója. Ha kérdése van vagy árajánlatot kérne, keressen minket bizalommal!