Formula–1

Formula–1

Nagy-Britaniában rendezték meg az első világbajnokságot, amelynek akkor is egyetlen célja volt a győzelem. Az első automobilok még alig tették meg az első métereket, de alkotóik és újdonsült tulajdonosaik között rögvest megindult a versengés, így Pierre  Gifard rendezésével került megszervezésre került az első verseny.

Rövid idő alatt egy gyorsabb és direkt versenyzésre kialakított pályákat kezdek el építeni, ahol a bátrabb versenyzők összemérhették tudásukat a többi szereplővel.

A versenyzés már az első időktől kezdve igen veszély sport volt, annak ellenére, hogy már akkor is törekedtek arra, hogy az autók és a pályák is a lehetős legkisebb veszélyt jelentsék a pilóták számára.

Németországban fejlesztették ki az első belső égésű motort, mégis a franciák lettek a legnagyobb autóipari ország.

Tehát az első autóversenyt Gifard szervezte meg Franciaországban még 1984 július 22-én. A versenyzőknek egy 126 kilóméteres akkoriban még igen nagy távolságnak számított utat kellett megtenniük. Ezen a versenyen nem csak az idő számított mialatt megtette az utat, hanem a fogyasztás is. A megmérettetésen mintegy 21 gépjármű vett részt, de ezek közül négyen nem értek célba. A leggyorsabb induló mai szemmel nem túl nagy sebességgel, 17km/óra sebességgel tette meg a távot.

A  franciák voltak a legjobb, leggyorsabb autóversenyzők egészen a tizenkilencedik század végéig, ez idő tájt kristályosodott ki az a szabály miszerint az győz, aki a leggyorsabb.

Már a kezdetektől különböző helyszíneken tartozzák meg a versenyeket, azonban a mostani szabályokkal összhangban az autók egyesével indultak és az összidő alapján kerültek értékelésre.